Hjälpfjädring för pickup och lätt lastbil

Fordonets köregenskaper påverkas när du kör med tung last. Originalfjädrar och stötdämparna kan bottna vid körning på ojämnt underlag. Dessa faktorer enskilt eller i samverkan påverkar säkerhetsmarginalerna vid körning och förhållandena vid lastning och arbete. Montering av hjälpfjädring är den vanligaste förekommande åtgärden för att göra en lätt lastbil tryggare och bättre med tung last. Hjälpfjädring finns i tre kategorier med stigande prisnivå och egenskaper: Hjälpfjädring, Hjälpluftfjädring och Helluftfjädring. Almeco kan självklart vid behov även montera bättre och mer anpassade stötdämpare.

Hjälpfjädring (mekanisk)

mad-suspension-image-1Hjälpfjädring innebär att existerande fjädring kompletteras med extra fjädrar (på vissa modeller byts originalfjädrarna ut). Hjälpfjädringen gör att ditt fordon behåller väghållningen, sin ursprungliga höjd och ger existerande fjädring mer arbetsutrymme – när lastbilen är fullt lastad. Hjälpfjädrar behöver ingen luft, är enkla att montera och relativt billiga. Nackdelen i förhållande till luftfjädring är att hjälpfjädring inte är ställbar. Hjälpfjädring passar bäst när fordonet oftast framförs med tung last. Kör du med olika tunga laster eller helt olastat är luftfjädring det klart bättre alternativet. Hjälpfjädring finns till många på marknaden förekommande lätta lastbilmodeller. Almeco säljer (och monterar om så önskas) hjälpfjädring från holländska MAD. Till vissa populära modeller som t.ex. VW Transporter och Renault Traffic m.fl. finns Heavy Duty (HD) hjälpfjädring för konstant last på minst 600 kg. Almeco säljer även MAD:s höjningssatser som är framtagna för i första hand off-road och då ersätter bilens originalfjädrar. MAD hjälpfjädrar i stål kostar mellan 2000:- och 5000:- + moms och frakt. Vill du ha dem monterade kostar det mellan 750:- och 2500:- beroende på bilmodell.

Luftfjädring

Luftfjädring är för yrkesfolk som lastar hårt och med olika last. Typiska exempel på fordon som har nytta av luftfjädring är ambulanser, husbilar, minibussar, bilbärgare, skol-, taxi- och färdtjänstbilar, dragbilar till husvagn och släp, distributionsbilar och transportfordon i nyttotrafik. Luftfjädring finns i flera olika steg och prisnivåer men en mängd olika funktioner till tillval som alla innebär förbättrade egenskaper och såklart högre pris. Observera att hjälpluftfjädring endast monteras på bakaxeln. Prisbilden sträcker sig från cirka 6500:- exklusive moms och montering för den enklaste varianten, och uppåt till rejäla belopp för professionella tillämpningar med mycket specifika krav och användningssituationer.

Hjälpluftfjädring (endast bakaxel)

Allmn-Fordon_Page_1_Image_0002Hjälpluftfjädring är en luftförstärkt hjälpfjädring där bilens originalfjädring i bak finns kvar och man fyller bälgarna manuellt via nipplar med tryckluft t ex på en mack eller en kompressor utanför bilen. Det är den enklaste varianten av luftfjädring men även den ger klara fördelar vid tung lastning. Observera att luftpåfyllning sker helt manuellt. Pris cirka 6500:- exklusive moms, frakt och montering beroende på bilmodell och hur mycket som bälgarna ska klara att bära.

Prisexempel hjälpluftfjädring

Ride Rite med manuell luftpåfyllning. Denna sats har luftnipplar som placeras i tankluckan eller i bak vid draget som man fyller med luftpåfyllare. Alla priser är cirkapriser och kan variera. Pris offereras alltid.

 • Utan montering: 6 460:- + moms + frakt.
 • Inklusive montering:  8 460:- + moms.

Ride Rite med kompressor och manöverpanel i hytt. Detta är en klar fördel om du kör med olika last och ofta behöver förändra lufttrycket.

 • Utan montering: 11 000:- + moms och frakt.
 • Inklusive montering: 16 400:- + moms.

Prisbilden varierar något beroende på bilmodell.

Almeco inte kan utföra ombyggnad på bakaxeln på bilar med chassiet Alko-Kober.

MAD hjälpfjädring

MAD är ett holländskt företag vars hjälpfjädrar hjälper till att bibehålla stabilitet samt komfort med tungt lastat fordon till ett rimligt pris. Den tyska testanstalten TÜV har fastställt dessa egenskaper.

MADs fjädringssystem ger ökad säkerhet för dig och dina medtrafikanter
 • Bättre väghållning vid max last.
 • Bättre körkomfort vid max last.
 • Bilen behåller sin ursprungshöjd vid max (tillåten) last.
 • Bilens originalfjädring får mera arbetsutrymme vid maxlast.
MAD stålfjädring:
 • Alla fjädrar är progressiva.
 • All montering sker utan åverkan på karossen så produkten påverkar inte bilens garantier.
 • 3 års material garanti (gäller inte om man t.e.x brutit en fjäder pga av kraftig överlast).
MAD luftfjädring:
 • Bättre kvalité och passform.
 • MAD har specialiserat sig på LCV transportbilar.
 • Alla kit finns med och utan kompressor.
 • 2 års material garanti utan kompressor.
 • 3 års material garanti med kompressor (Elektronik 1 år).

MAD fjädersystem kan aldrig monteras på bilar som har nivåreglering, sänkningssats och bilar med olika typer utav bromssystem som regleras av last om inte annat anges i katalogen. Våra fjädrar fungerar inte heller på bilar utrustade med DCC (Dynamic Chassi Control) Är ni osäkra så ring och fråga MAD!

Alla MAD fjädringssystem är kontrollerade och godkända utav Tyska TÜV. TÜV har mycket stränga krav för att godkänna och har blivit en utav de starkaste kvalitetsmärkningarna internationellt. Detta innebär att man testat och godkänt bilar med ESP system (antispinn/antisladd) om inget annat anges i anmärkningarna i katalogen. Detaljerad monteringsanvisning på svenska medföljer samtliga satser.

Nyhet! Nu har TUV lagt till R13 vilket innebär att man lagt till tester på hur MADs fjädrar påverkar bromseffekten & ESP. R13 testet visar att våra fjädrar inte påverkar bromsar och ESP negativt. Detta dokument kommer att bifogas i alla nya satser från och med nu, men det innebär ju inte att dom gamla satserna inte innefattas utav detta.

Monteringsanvisning på svenska och engelska medföljer samtliga satser.

Vilken fjädring ska du ha?

Mängden komponenter, tillval och utrustningsvarianter är stor och förvirrande för den oinsatte. Tänk efter vad du ska använda fordonet till och lämna resten åt Almeco. Vet du redan vilken fjädring du ska ha så är det bara att ringa så diskuterar vi saken. Vänligen notera att prisbilden för den enklaste luftfjädringen börjar på cirka 6500:- exklusive moms, frakt och montering beroende på bilmodell och hur mycket som bälgarna ska klara att bära. Vi utrustar bara arbetsfordon. Hör av dig så diskuterar vi vilket upplägg som passar din företagsbil.

Varukorg